Ytterligare fem personer har i dag dödats och ett tjugotal skadats i Kashmir. Sommarens våldsamma sammanstötningar mellan civila och militär har nu krävt fler än 60 dödsoffer och skadat tusentals. Nu har även människorättsorganisationen Amnesty International dragits in i konflikten.

 

Sedan i början på juli råder utegångsförbud i delar av indiska Kashmir. Stenkastande unga drabbar mer eller mindre dagligen samman med militär och polis som svarat med att skjuta skarpt. Protesterna har sin grund i dödsskjutningen av Burhan Wani, som var en ledande person i det lågskaliga krig som separatister för mot den indiska staten i Jammu Kashmir.

I dag dödades ytterligare fem personer och minst 20 skadades när hundratals civila drabbade samman med militär på olika ställen i delstaten. När nyheten om dödsfallen spreds gick tusentals personer från de kringliggande byarna ut på gatorna och protesterade, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sommarens intensiva konflikt i Kashmir rör inte bara upp känslorna i delstaten. Människorättsorganisationen Amnesty International har nu polisanmälts för uppvigling av en hindunationalist i staden Bangalore. Detta efter att flera personer från Kashmir krävt självständighet när de deltog i ett evenemang som organisationen arrangerade. Polisen utreder nu händelsen.

Samtidigt har ordkriget mellan Indien och Pakistan trappats upp den senaste tiden. De bägge länderna har i dagarna firat sina nationaldagar och ländernas respektive premiärministrar har tagit tillfället i akt att anklaga varandra för delaktighet i ländernas inre angelägenheter. Indien anklagar Pakistan för att aktivt understödja separatisterna med träning och vapen, medan Pakistan anklagar Indien för att lägga sig i konflikterna i delstaten Balochistan. Indien och Pakistan har utkämpat flera krig över Kashmir.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6497594