SVT:s Indienkorrespondent har träffat hiphopparen MC Kash från Kashmir på ett besök i Sverige.

Uppvuxen med soldater på gatorna har Roushan Elahi valt att använda musik i kampen för ett fritt Kashmir.

 

– Jag stötte på hiphop och gillade det eftersom det ger förtryckta en chans att göra sina röster hörda, berättar Roushan Elahi när han besöker Stockholm.

Under artist namnet MC Kash har han spelat runt om i Sverige och är uppfylld av friheten han känner här.

– För första gången kan jag säga min mening utan att en k-pist kan riktas mot mig, berättar han.

”Sociala medier helt avgörande”

Den senaste tiden har uppemot hundra människor dödats i Kashmir i sammandrabbningar mellan demonstranter och indisk militär. Tusentals har skadats, och spänningen stiger mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan.

Men liksom Roushan Elahi väljer många yngre att protestera genom kultur och sociala medier, hellre än våld.

– För mig har sociala medier varit helt avgörande för att nå ut med min musik, och på det sättet sprida medvetenhet om situationen i Kashmir. Men den senaste tiden har både mobiltelefoner och internet varit blockerade, så det är bara tack vare att jag är i Europa som jag fortsätta att förmedla vad som händer i mitt hemland, säger Roushan Elahi.