ANALYS · Kashmir befinner sig sedan 70 år tillbaka i konflikt mellan Indien och Pakistan, samtidigt som separatister vill att området blir självständigt.

Malin Mendel Westberg

Malin Mendel Westberg

Indienkorrespondent

 

Kashmir omtalades förr som ”Paradiset på jorden”, landet som flödar av mjölk och honung. Med sjöar, berg och en bördig jord där allt från valnötter till äpplen växer skulle det kunna vara så även i dag.

Men istället är gatorna i Srinagar tomma och nerdragna jalusier är fullklottrade med ”India go home” och ”We want freedom”.

– Trots detta äter vi kött och kyckling varje dag, säger min kashmiriska kollega när han rattar oss ut från den hårt bevakade flygplatsen.

– Vi har varit med förr, tillägger han.

Två fullskaliga krig

Ja, konflikten i Kashmir har pågått i snart 70 år. Efter frigörelsen från britterna styrde en hinduisk furste Kashmir. Men en stor del av befolkningen var muslimsk och vissa ville därför tillhöra Pakistan, istället för det hinduiskt dominerade Indien.

Sedan dess har två fullskaliga krig om Kashmir rasat mellan de båda kärnvapenmakterna. Otaliga terrordåd har skett i dess namn, och över en halv miljon soldater finns i området. Sedan i somras har striderna längs gränsen trappats upp.

Separatister vill ha självständighet

Men Kashmir handlar inte bara om Indien och Pakistan, utan också om självständighet. Separatisterna driver krav på en folkomröstning, och trots att deras militanta grenar dödat åtskilliga, finns stöd band delar av befolkningen.

När en av ledarna, Burhan Wani, sköts ihjäl av indiska soldater i somras utbröt enorma protester.

Separatisterna är framförallt sunnimuslimer, men det finns även shia, hinduer, buddister och kristna i Kashmir. För dem är det viktigt med ett multi religiöst Kashmir.

Men det är framförallt separatisternas gatuprotester som uppmärksammas, och den karismatiske Burhan Wani använde sig flitigt av sociala medier för att nå ut.

I dag är han en hjälte för de unga män som kastar sten på Srinagars gator. Vissa av de jag ser genom tårgasröken är inte mer än 12 år.

Förutom tårgas använder militären också kulor för att skingra massorna. Över 100 har dödats och sjukhusen har svämmat över av skadade.

Tomma hotell

Indien har tagit kontrollen genom att fängsla tusentals utan rättegång, samtidigt som tidningar förbjudits och internet stängts av.

Säkerhetstjänsten ringer min kollega varje dag och frågar vad vi har för oss.

– Vi ska mest filma i turistområdet och Dal Lake, lugnar han dem.

En dag gör vi faktiskt det. Men de vackra husbåtarna ligger öde på det spegelblanka vattnet. Under lugnare perioder är Kashmir väldigt populärt bland turister, men nu är jag den enda gästen på mitt hotell.

– Vi brukar vara 16 personer som jobbar här, berättar den enda anställda.

Nu gör han allt från att laga mat till att bära väskor. Även han får påhälsning av säkerhetstjänsten som vill ta en titt på mitt rum.

De flesta jag ber om att få intervjua vågar inte prata framför kameran, men när den är nedpackad i väskan väller frustrationen ut. Inte bara med militärens närvaro, utan också med skadorna på ekonomin.

”Befolkningen betalar priset”

Att affärerna är stängda beror på att separatisterna har uppmanat till strejk. Det är en styrkedemonstration eftersom vecka efter vecka går, utan att näringslivet bryter strejken.

Samtidigt är de jag pratar med otåliga och vill se en lösning snart – inte med våld, utan genom dialog betonar de.

Men så länge både Indien och Pakistan gör anspråk på hela Kashmir, samtidigt som separatisterna vill ha självständighet är det svårt att nå en lösning.

Hittills har parterna inte ens kunnat enas om att träffas, och det är befolkningen i Kashmir som betalar priset.

 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/paradis-pa-jorden-i-segdragen-konflikt